Puutarha-altaat

Lampi omassa puutarhassa on hieno idea. SealEcon Elastoseal-allaskumilla puutarha-allas voidaan tehdä juuri sellaiseksi kuin sinä haluat. Huolellisesti tehtynä se kestää vuosikymmeniä.

Elastoseal-allaskumi venyy jopa 300 % ja palautuu silti alkuperäisiin mittoihinsa toisin kuin muovipohjaiset allasmateriaalit. Kumi muotoutuu helposti kaivannonmuotoiseksi eikä vekeistä ja taitoksista johtuvaa halkeamisriskiä ole. Aurinko, UV-säteily, otsoni tai maaperän pieneliöt eivät vahingoita kumia. Allaskumin pinta on miellyttävä käsitellä eikä se ole liukas. Materiaali säilyttää elastisuutensa ja joustavuutensa läpi kylmimmän talven ja kuumimman kesän. Eikä se sisällä mitään pehmittimiä tai muita lisäaineita, jotka voisivat liueta tai haihtua ajan mittaan. Voit siis huoletta kasvattaa vaikkapa kaloja altaassa.


Työohje

Elastoseal-allaskumia käytettäessä altaan muoto ja koko ei ole rajattu. Allaskumia toimitetaan annettujen mittojen mukaan yhtenäisenä mattona. Asennustyö on helppoa, mitään erikoistyökaluja ei tarvita alle tuhannen neliömetrin kokoisiin altaisiin.

1. Altaan välittömässä läheisyydessä ei tulisi olla puita eikä altaan ylle tulisi ylettyä oksistoa. Allas pysyy valoisampana sekä puhtaampana.

2. Kaiva ja muotoile haluamasi altaan muotoinen kuoppa. Reunan kaltevuus on riippuvainen maaperän laadusta ( max. 45°). Poista kuopasta kivet ja juuret. Varmista myös, että puiden juuria ei ole kasvamassa allaskaivantoon. Vuoraa kaivanto hiekalla (0-2 mm) tai suodatinkankaalla (≥ 200g/m²). Varsinkin isoissa altaissa salaojitus on tarpeellinen pohjaveden ja mahdollisten maaperäisten kaasujen poistoon.

3. Allaskumin mitoitus:

Pohjan pituus + 2 x reuna + ankkurointivara (riippuvainen altaan koosta)

Pohjan leveys + 2 x reuna + ankkurointivara (riippuvainen altaan koosta)

4. Aseta allaskumi paikoilleen ja täytä vedellä. Isoissa altaissa alkuun täytetään vain puoli allasta ja odotetaan joitakin vuorokausia, jotta allas asettuu paikoilleen. Tämän jälkeen suoritetaan allaskumin akkurointi ja lopputäyttö.

Altaan veden puhtaana pysyminen täytyy ratkaista kohteen tarpeen mukaan.

5. Pienissä altaissa ankkurointi voidaan tehdä kivillä. Isoissa altaissa altaan ympärille tehdään kaivannon, jonne kumin reunat taitetaan ja peitetään maalla. Näin voi tietenkin tehdä pienilläkin altailla.

6. Viimeistele reunat haluamallasi tavalla.